MENU

IPMA® bij Lagant

Wil jij meer controle over jouw project? Of wil jij dat jouw projecten succesvoller verlopen? Met een IPMA-diploma certificeer je jezelf.

Lagant helpt al meer dan 30 jaar organisaties en projectprofessionals bij het ontwikkelen en certificeren. Onze auteurs, trainers en verandergidsen komen allen uit het vakgebied en hebben projectmanagement in Nederland mede geprofessionaliseerd. Wij helpen jouw veranderambities waar te maken.
Bekijk het volledige aanbod IPMA bij Lagant

IPMA training bij Lagant: de 'flipped classroom' methode

In veel trainingen is de docent de leider van de les, de focus van de aandacht en de primaire verspreider van de informatie. De docent toont zijn presentatie, veelal in de vorm van Powerpoint slides, beantwoordt vragen, laat de deelnemers de theorie oefenen en geeft feedback.

Deelnemers in de flipped classroom zijn meer betrokken. Zij bestuderen thuis de theorie en tijdens de les werken zij zelfstandig of in kleine groepen live aan problemen onder leiding van een verandergids. Het is een vorm van blended learning die al veel in het hoger onderwijs wordt toegepast. De verandergids is voor vragen bereikbaar gedurende de studie.

Wat is IPMA?
IPMA Competenties
IPMA-projectmanagement niveaus
Opleiding Projectmanagement
De flipped classroom

Wat is IPMA?

Een IPMA-certificering is de beste stap naar aantoonbaar beter project-, programma-, en portfoliomanagement (PPP). Het zorgt ervoor dat projecten beheersbaar worden, dat competenties van professionals zichtbaar verbeteren en dat organisaties een keurmerk van kwaliteit en transparantie op het gebied van projectmanagement kunnen overleggen. IPMA-certificering is in de hele wereld toonaangevend.

IPMA staat voor “International Project Management Association”. Dit is een overkoepelende associatie van nationale brancheverenigingen voor projectmanagement. Een van de belangrijke activiteiten van de brancheverenigingen is het certificeren, normeren en accrediteren van projectmanagers en projectmanagement.

In dat kader heeft IPMA in 2015 de Individual Competence Baseline ICB 4.0 (ISBN 97894-92338-006) gepubliceerd. Hiermee wordt tegelijkertijd duidelijk dat IPMA zich bij de professionaliseringsvraag niet richt op kennis en kunde ontwikkeling gebaseerd op een bepaalde methode (zoals bijvoorbeeld PRINCE2© of Projectmatig werken©) maar gebaseerd op individuele competenties; het toepassen van kennis(“knowledge”), kunde (“skills”) en vaardigheden (“abilities”) om gewenste resultaten te bereiken.

De ICB 4.0 is een integrale competentie standaard waaraan individuen moeten voldoen die in het project-, programma- en portfolio werkveld actief zijn. De ICB 4.0 bouwt weliswaar voort op eerdere versies, maar contextuele en gedragsmatige competenties staan nu meer centraal. Thema’s die meer aandacht krijgen zijn bijvoorbeeld:

 • De strategische achtergrond van projecten.
 • De opkomst van permanente PMO’s.
 • Agile projectmanagement.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen.
 • Invloed van sociaal culturele aspecten.
 • Zelfreflectie, zelfmotivatie, persoonlijk leiderschap
 • Belang van netwerken.
 • Advisering door de projectmanager gebaseerd op proces consultatie.
 • Ondernemerschap in de rol van de projectmanager.
 • Verandering en transformatie.
Bekijk het volledige aanbod IPMA bij Lagant

IPMA Competenties

Flexibel kunnen reageren op continu wijzigende omstandigheden is belangrijker dan het vasthouden aan plannen. De rol van de projectmanager verschuift van een regelende manager naar een proces intermediair tussen business management, gebruikers en leveranciers.

Om in de hedendaagse projectcontext de rol als projectmanager succesvol te kunnen vervullen, worden in de ICB 4.0 in totaal 28 competenties onderkend die onderverdeeld zijn in 3 competentie gebieden:

 • Perspective: 5 contextuele competenties die van belang zijn bij het afstemmen van projecten, programma’s en portfolio’s op kenmerken, doelen en eisen van de staande organisatie en omgeving.
 • People: 10 gedragsmatige competenties die van belang zijn voor het succesvol persoonlijk functioneren in projecten en programma’s.
 • Practices: 13 vaktechnische competenties die van belang zijn bij het managen van projecten. (Voor het effectief managen van programma’s en portfolio’s worden 14 vaktechnische competenties onderkend). Naast de bekende plan en control technieken vormen verandermanagement en stakeholder managementtechnieken een belangrijk onderdeel van deze vaktechnische competenties.
Bekijk het volledige aanbod IPMA bij Lagant

IPMA-projectmanagement niveaus

Voor projectmanagement bestaan er vier IPMA-niveaus waarin je kunt certificeren. Zo kan iedereen die actief is in projecten een passend niveau vinden. Als je een projectmedewerker of beginnend projectmanager bent, dan is IPMA D voor jou. Wanneer je minimaal drie jaar ervaring hebt, is IPMA C wellicht passend. Vervolgens is IPMA B voor de projectmanager met minimaal vijf jaar aantoonbare ervaring in complexere projecten. En uiteindelijk is IPMA A bedoeld voor de meest ervaren projectmanagers. Per certificeringsniveau gelden andere examenonderdelen, toelatingseisen en tarieven.

IPMA® A: Certified Projects Director
85%
IPMA® B: Certified Senior Project Manager
85%
IPMA® C: Certified Project Manager
85%
IPMA® D: Certified Project Manager Associate
85%

IPMA® A

IPMA A is bestemd voor de zeer ervaren professional. Met het IPMA A-certificaat bewijs je complexe projecten, programma’s of portfolio’s zelfstandig te kunnen leiden. Je treedt hiermee toe tot een exclusief gezelschap. Certificeren op IPMA-A-niveau kan op drie domeinen: project-, programma- en portfoliomanagement.

IPMA® B

Voor de ervaren senior projectmanager met meer dan 5 jaar ervaring in het management van complexe projecten is de IPMA B certificering ideaal. Bij het succesvol afleggen van het IPMA B mag je de internationaal erkende titel Certified Senior Project Manager dragen.

IPMA® C

IPMA C is het traject dat geschikt is voor de projectmanagers en projectleiders met ongeveer drie of meer jaar ervaring. Tijdens deze IPMA C training bestudeer je de theorie thuis door het lezen en bestudering van de theorie, het kijken van video’s en het oefenen van vragen. Je bent dan optimaal voorbereidt voor iedere trainingssessie zodat je individueel en in kleine groepen kunt oefenen. Je wordt uitgedaagd om met de opgedane kennis met (creatieve) oplossingen te komen voor de praktijkcases.

Bekijk de training of zelfstudie.

IPMA® D

Deze training is de ideale voorbereiding op het IPMA D theorie-examen van IPMA Certificering Nederland en jouw rol als projectmedewerker of beginnend projectmanager in organisaties. De training is gebaseerd op de ICB-4 eindtermen versie 1.3. Naast gerichte kennisoverdracht, richt de training zich op de praktische toepassing van verkregen inzichten en kennis. IPMA D biedt uitstekende mogelijkheden om door te groeien in projectmanagement en in je professionele carrière.

Bekijk de training of zelfstudie.

IPMA® Agile Leadership

Werk je in een agile omgeving en je wil jouw kennis over agile verbreden? Dan is deze training uitermate geschikt. Vooral Scrum masters, Product Owners, Agile coaches, Agile projectleiders en programmamanagers hebben veel baat bij deze training.

Bekijk de training.

IPMA® PMO

Als PMO-medewerker ondersteun je op professionele wijze projecten, programma’s of portfolio’s binnen jouw organisatie. Zo ontwikkel en beheer je processen, procedures, werkinstructies, tools en technieken. Ook adviseer je het management hierover. Je zorgt ervoor dat projecten binnen je organisatie sneller starten en dat de leerpunten uit projecten breed worden uitgedragen.

Bekijk de training of zelfstudie.

Bekijk het volledige aanbod IPMA bij Lagant

Waarom zou je een opleiding Projectmanagement willen volgen?

Organisaties werken steeds meer op een projectmatige wijze. Daarmee neemt ook de behoefte aan brede ondersteuning van projecten toe. Als PMO-medewerker ondersteun je op professionele wijze projecten, programma’s of portfolio’s binnen jouw organisatie. Zo ontwikkel en beheer je processen, procedures, werkinstructies, tools en technieken. Ook adviseer je het management hierover. Je zorgt ervoor dat projecten binnen je organisatie sneller starten en dat de leerpunten uit projecten breed worden uitgedragen.

IPMA Training bij Lagant – niet alleen leerzaam maar ook een belevenis!

Voor alle IPMA-trainingen gebruiken wij de ‘flipped classroom’ methode. Een didactische methode, die veel in het hoger onderwijs wordt toegepast waarbij de cursist de verantwoordelijkheid heeft om thuis de lesstof voor te bereiden, zodat de docent meer tijd heeft om te ondersteunen bij het toepassen van de geleerde theorie tijdens de les. Er ontstaat een prettiger dynamiek tussen de docent en alle cursisten. Ook tussen de cursisten onderling ontstaat meer betrokkenheid omdat zij in kleine groepen aan concrete praktijkcases werken. De lessen zijn ook levendiger, interessanter en daardoor ook gewoon leuker en erg inspirerend!
Bekijk het volledige aanbod IPMA bij Lagant

Voordelen van de flipped classroom:

 • Omvat alle vormen van leren
 • Meer betrokkenheid van de deelnemers
 • Toepassen van de theorie in praktijkcases
 • Stimuleert creativiteit
 • Verhoogt de activiteit
 • Communicatie
 • Diepgaandere discussies
 • Oefenen van vaardigheden
 • Voorkomt “proppen” voor het examen
 • Leuker

Dit vraagt van u:

 • Zelfstudie voor iedere sessie
 • Grotere verantwoordelijkheid
Bekijk het volledige aanbod IPMA bij Lagant
Zoeken
Categorie sidebar mobiel

Product

Categorie sidebar
 • Boek (1)
 • E-learning (4)
 • ExamTrainer® (4)
 • Training (7)
 • Verlenging (2)

Prijs

Prijs

Prijs

Waarom IPMA®?

IPMA staat voor “International Project Management Association”. Dit is een overkoepelende associatie van nationale brancheverenigingen voor projectmanagement. Een van de belangrijke activiteiten van de brancheverenigingen is het certificeren, normeren en accrediteren van projectmanagers en projectmanagement. Een IPMA-certificering is de beste stap naar aantoonbaar beter project-, programma-, en portfoliomanagement. Het zorgt ervoor dat projecten beheersbaar worden, dat competenties van projectmanagers zichtbaar verbeteren en dat organisaties een keurmerk van kwaliteit en transparantie op het gebied van projectmanagement kunnen overleggen. IPMA-certificering is in de hele wereld dan ook toonaangevend.
IPMA A is bestemd voor de zeer ervaren professional. Met het IPMA A-certificaat bewijst u complexe projecten, programma’s of portfolio’s zelfstandig te kunnen leiden. U treedt hiermee toe tot een exclusief gezelschap.

Project Management Certification

IPMA® A: Certified Projects Director
85%
IPMA® B: Certified Senior Project Manager
85%
IPMA® C: Certified Project Manager
85%
IPMA® D: Certified Project Manager Associate
85%

IPMA® A

IPMA A is bestemd voor de zeer ervaren professional. Met het IPMA A-certificaat bewijst u complexe projecten, programma’s of portfolio’s zelfstandig te kunnen leiden. U treedt hiermee toe tot een exclusief gezelschap.

IPMA® B

IPMA B is bestemd voor de ervaren professional. Met het IPMA B-certificaat bewijst u complexe projecten, programma’s of portfolio’s zelfstandig te kunnen leiden.

IPMA® C

Met een IPMA level C certificering laat u zien over zowel een goede theoretische kennis van projectmanagement te beschikken, als de capaciteit te hebben de projectmanager van complexe projecten te kunnen ondersteunen. Het IPMA-C-traject laat u op een professionele manier naar projecten kijken, met als doel uw projectmanagement naar een hoger niveau te tillen.

IPMA® D

IPMA-D is de certificering voor de beginnende projectmanager, of de wat meer ervaren projectmedewerker met behoefte aan theoretische onderbouwing. Gedurende het IPMA-D traject vergaart u theoretische kennis op alle gebieden van projectmanagement. Ook zult u kritisch uw eigen functioneren binnen projecten leren beoordelen. IPMA-D bestaat uit een Zelf assessment en een theorie-examen. Bij een positief resultaat ontvangt u het internationaal erkende IPMA-D-certificaat en bent u gerechtigd de titel ‘Certified Project Management Associate’ te voeren.

IPMA® PMO

IPMA PMO is de certificering voor de beginnende of ervaren professional die werkzaam is in een Project Management Office en behoefte heeft aan meer theoretische onderbouwing en erkenning van zijn of haar vakmanschap.

IPMA® Agile Leadership

IPMA Agile Leadership beoogt ervaren professionals in staat te stellen succesvol leiding te geven aan projecten in een Agile context. Het certificaat is gericht op individuele competenties en is daarmee aanvullend op certificaten voor SAFe, Scrum, etc.

Persoonlijk advies?

Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.
Aanvraag diensten

Lagant partners

Het is onze missie om klanten te helpen hun veranderambities waar te maken.

Stationsplein 26
3818 LE Amersfoort

Onze locatie in Amersfoort ligt pal tegenover de hoofdingang van het NS-station en is dus eenvoudig per openbaar vervoer bereikbaar.
Kom je met de auto, dan kun je het beste parkeren in de Q-Park P+R Barchman Wuytierslaan op circa 5 minuten loopafstand van ons kantoor.

[email protected]+31 (0)41 322 4106
8.9
 152 beoordelingen
Van AetsveldSLIM-subsidieregelingVerandergidsIPMA CompactPRINCE2 Compact
Deze website draait op 100% duurzame energie, gewonnen uit kooldioxidevrije en milieuvriendelijke waterkracht.
© 1991-2024 Lagant | Alle rechten voorbehouden |