Psst.. t/m 31 augustus zijn er weer Lagant's Zinderende Zomerweken: Korting op e-learning en trainingen!
MENU

Agile Scrum bij Lagant

Je wilt jouw teams zo helpen dat ze gaan vliegen, dat ze met plezier resultaten behalen en bovenal: jouw klanten tevreden maken. Dat kan met behulp van agile en scrum.

Onze Agile Scrum trainingen onderscheiden zich door hun interactiviteit, ervaringsgerichte opdrachten en het maken van een vertaalslag naar je eigen werkpraktijk. Dit onder leiding van een expert trainer die het vak zelf dagelijks ervaart in de praktijk. Wil je op je eigen tempo studeren? Dan kies je gewoon een online zelfstudie om dit te bereiken.
Bekijk het volledige aanbod Agile Scrum bij Lagant

Waarom Agile Scrum?

Agile is een container begrip en kent vele frameworks, werkwijzen, concepten of methodieken. Denk aan SAFe, Scrum, Nexus of Scrum of scrums. De bekendste en meest gebruikte werkwijze is Scrum. Wereldwijd worden vormen van scrum toegepast in 86% van de IT afdelingen, volgens het ‘state of agile report 2022’.

Scrum helpt om focus te geven en energie te ontlokken. Met Scrum ga je in zo kort mogelijke tijd optimale waarde te creëren met hoge kwaliteit. In korte iteraties werken multidisciplinaire teams effectief en met plezier samen. Organisaties en IT afdelingen kiezen om met scrum en scrum teams te werken om continue hogere “business” waarde te leveren, beter en flexibeler in te spelen op klantwensen en hogere klant- en medewerker tevredenheid te realiseren. Wil jij meer weten over de laatste trends in de agile wereld. Kijk dan naar het rapport ‘state of agile report 2022’. Of bekijk de pdf hier.

Door het opstellen van een duidelijke Product Backlog, het plannen en uitvoeren van sprints, en het bevorderen van continue verbetering, kunnen organisaties de voordelen van Agile Scrum ten volle benutten. Het implementeren van Agile Scrum vereist betrokkenheid en training van teams.

Wil je meer weten over Agile Scrum en hoe het jouw organisatie kan helpen? Neem contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek en ontdek hoe we je kunnen ondersteunen bij het implementeren van Agile Scrum in jouw organisatie.

Wat is Agile Scrum?
Rolverdeling binnen Agile Scrum
Agile Scrum Ceremonies
Implementatie van Agile Scrum

Wat is Agile Scrum?

Agile Scrum is een flexibele en iteratieve agile werkwijze die is ontworpen om teams te helpen bij het efficiënt en effectief uitvoeren van complexe uitdagingen. Het biedt een raamwerk voor het ontwikkelen, leveren en onderhouden van producten op een collaboratieve en adaptieve manier. Deze aanpak heeft de afgelopen jaren veel populariteit gewonnen in de softwareontwikkeling en wordt nu ook succesvol toegepast op HR- en marketing afdelingen. Door transparantie en het proces van inspectie en adaptatie wordt continue op empirische basis verbeterd.

Agile Scrum biedt diverse voordelen voor organisaties die streven naar snellere en meer flexibele productoplevering. Enkele belangrijke voordelen zijn:

 • Verhoogde klanttevredenheid: Agile Scrum stelt teams in staat om snel waardevolle producten te leveren, waardoor klantfeedback vroeg in het ontwikkelingsproces kan worden verwerkt. Hierdoor sluit het eindresultaat beter aan op de wensen en behoeften van de klant.
 • Verbeterde productkwaliteit: Door de focus op iteratieve ontwikkeling en frequente feedbackloops leren teams sneller. Agile Scrum helpt bij het identificeren en oplossen van problemen in een vroeg stadium. Dit leidt tot een hogere productkwaliteit en minimaliseert het risico op fouten en tekortkomingen.
 • Flexibiliteit en aanpasbaarheid: Agile Scrum moedigt teams aan om flexibel te zijn en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden, klantwensen, technologieën en prioriteiten. Het biedt een gestructureerde aanpak om voortdurend te leren en te verbeteren.  
 • Meer draagvlak en begrip en betere communicatie: Met Agile Scrum werken multidisciplinaire teams nauw samen en communiceren ze regelmatig. Dit bevordert een gezamenlijk begrip van de productvisie en zorgt voor een betere samenwerking tussen teamleden. Jeff Sutherland, bedenker van de Scrum methode , zegt: “Shared documents is not the same as shared understanding”. Door “shared understanding” zijn teams in staat effectiever te worden en door te groeien naar high performing teams.
Bekijk het volledige aanbod Agile Scrum bij Lagant

De Rolverdeling binnen Agile Scrum

Het is belangrijk om te weten dat binnen Scrum de verantwoordelijkheden worden verdeeld over verschillende rollen. Echter is het succes afhankelijk van de samenwerking en communicatie tussen alle betrokkenen. Het is een teaminspanning waarbij elke rol een essentiële bijdrage levert aan het behalen van de projectdoelen. 

De belangrijkste rollen zijn:

 • Product Owner: De Product Owner is verantwoordelijk voor de productvisie en het definiëren en prioriteren van de productvereisten. Deze vertegenwoordigt de belangen van de stakeholders en zorgt ervoor dat het ontwikkelteam werkt aan de meest waardevolle functies en functionaliteiten. De Product Owner is betrokken bij het opstellen van de Product Backlog en werkt nauw samen met het team om een duidelijke visie en richting te bieden.
 • Scrum Master: De Scrum Master is verantwoordelijk voor het faciliteren van het Scrum-proces en het waarborgen van de juiste toepassing van de Scrum-principes. Scrum Masters begeleiden teams bij het begrijpen en volgen van de Scrum-methodologie en helpen bij het verwijderen van obstakels die het team kunnen belemmeren. De Scrum Master is een coach en facilitator, die ervoor zorgt dat het team effectief kan werken en zich kan verbeteren.
 • Ontwikkelteam: Het ontwikkelteam bestaat uit professionals met verschillende vaardigheden en expertises (multidisciplinair) die samenwerken om het product te ontwikkelen en op te leveren. Het team is zelf organiserend en autonoom, en ze zijn verantwoordelijk voor het plannen, uitvoeren en opleveren van de taken binnen elke sprint. Het ontwikkelteam werkt samen met de Product Owner om de user stories goedt te begrijpen en met de Scrum Master om obstakels op te lossen.
Bekijk het volledige aanbod Agile Scrum bij Lagant

De Agile Scrum Ceremonies

Scrum maakt gebruik van verschillende ceremonies om de voortgang van de productontwikkeling te bewaken en de samenwerking binnen het team te bevorderen. Belangrijke ceremonies zijn:

 • Sprint Planning: Tijdens de Sprint Planning bepaalt het team welke taken uitgevoerd moeten worden in de komende sprint. De Product Owner legt de klantwensen, requirements en prioriteiten uit, terwijl het team de omvang van de taken en user stories inschat en beslist welke haalbaar zijn binnen de sprint.
 • Daily Scrum: De Daily Scrum is een korte dagelijkse bijeenkomst waarin teamleden hun voortgang delen, eventuele obstakels bespreken en afstemmen op het dagelijkse doel. Het bevordert de transparantie en helpt bij het identificeren van eventuele knelpunten die moeten worden opgelost.
 • Sprint Review: Aan het einde van elke sprint vindt een Sprint Review plaats, waarin het team de voltooide taken demonstreert aan de stakeholders (veel mensen noemen dit ook de Demo). Dit biedt de mogelijkheid voor feedback en validatie, en stelt het team in staat om het product verder te verbeteren op basis van ontvangen input. Hier past men de principes van transparantie, inspectie en adaptatie toe.
 • Sprint Retrospective: De Sprint Retrospective is een bijeenkomst aan het einde van iedere sprint waarin het team reflecteert op het proces van samenwerken en identificeert wat goed ging en wat verbeterd kan worden. Het doel is om continu leren en verbeteren te bevorderen, zodat toekomstige sprints efficiënter en met plezier kunnen worden uitgevoerd.
Bekijk het volledige aanbod Agile Scrum bij Lagant

Implementatie van Agile Scrum

De implementatie van iedere agile werkwijze, zoals ook voor Scrum geldt, vereist een goede planning en betrokkenheid van het hele team. Enkele stappen om agile succesvol toe te passen:

 • Product Backlog: Werk samen met de Product Owner en maak een geprioriteerde Product Backlog, zodat “business value wordt gerealiseerd. Zorg ervoor dat de items in de backlog goed gedefinieerd zijn en voldoen aan de acceptatiecriteria, zodat het team in sprints bouwt aan werkende oplossingen.
 • Teamvorming: Stel een multidisciplinair team samen met de juiste vaardigheden en expertise. Zorg ervoor dat de teamleden goed kunnen samenwerken en elkaar ondersteunen bij het realiseren van de sprintdoelstellingen
 • Werkende oplossingen: Zorg dat het team aan het einde van iedere sprint daadwerkelijk werkende oplossingen oplevert. Dit worden ook wel Minimum Viable Products genoemd.
 • Sprints: Plan en organiseer sprints op basis van de beschikbare tijd en resources. Zorg ervoor dat de taken realistisch zijn en binnen de sprint kunnen worden voltooid. Houd tijdens de sprint regelmatig contact met het team om de voortgang te bewaken.
 • Continue Verbetering: Zorg dat het team tijd in plant voor retrospectives. Deze retrospectives zijn de motor van het continue verbeteren. Faciliteer het geven van feedback en het identificeren van verbeterpunten voor toekomstige sprints.
 • Educatie en Training: Zorg ervoor dat alle teamleden een goed begrip hebben van de principes en de rol die ze spelen binnen het proces. Bij Lagant bieden we interactieve trainingen en e-learning aan om jezelf of het team alle facetten van Scrum bij te brengen en je kennis te verbeteren.

Als alleen punt 1 tm 3 wordt geïmplementeerd, maak je in ieder geval een start met het realiseren van waarde voor je klant.

Bekijk het volledige aanbod Agile Scrum bij Lagant

Product

Prijs

Persoonlijk advies?

Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.
Aanvraag diensten

Lagant partners

Het is onze missie om klanten te helpen hun veranderambities waar te maken.

Stationsplein 26
3818 LE Amersfoort

Onze locatie in Amersfoort ligt pal tegenover de hoofdingang van het NS-station en is dus eenvoudig per openbaar vervoer bereikbaar.
Kom je met de auto, dan kun je het beste parkeren in de Q-Park P+R Barchman Wuytierslaan op circa 5 minuten loopafstand van ons kantoor.

[email protected]+31 (0)41 322 4106
8.8
 180 beoordelingen
Van AetsveldSLIM-subsidieregelingVerandergidsIPMA CompactPRINCE2 Compact
Deze website draait op 100% duurzame energie, gewonnen uit kooldioxidevrije en milieuvriendelijke waterkracht.
© 1991-2024 Lagant | Alle rechten voorbehouden |