Psst.. t/m 31 augustus zijn er weer Lagant's Zinderende Zomerweken: Korting op e-learning en trainingen!
MENU

Eigenaarschap en verantwoordelijkheid nemen

Zonder engagement kunnen wij samen mooie plannen bedenken, maar die zullen nooit vanzelfsprekend leiden tot de juiste Mindset. Om ‘bewust richting te geven aan het gewenste gedrag’ is het noodzakelijk dat je weet waardoor het gedrag bepaald wordt.
Door: Stanley Markiet op 11 augustus 2021.
Lezen in: 4 minuten.

Het is een tijd geleden dat ik mijn ervaringen heb gedeeld. In onderstaande blog sta ik stil staan bij het vierde niveau van de Pyramide van Lencioni. Als organisatie- veranderaar sta je niet dagelijks voor de uitdaging wat de impact van het ontbreken van verantwoordelijkheid echt betekent. Desondanks raakt het elk team in de groei naar echte mooie resultaten. Door gebrek aan lage standaarden of minder betrokkenheid in de samenwerking zal men steeds minder de eigen verantwoordelijkheid nemen, waardoor verbinding tussen teamleden en resultaten van het team als geheel onder druk komen te staan. Zelf kies ik liever voor de term engagement tussen de teamleden. Verder geef ik een aantal tips hoe je eigenaarschap en verantwoordelijkheid kan stimuleren.

Het is een tijd geleden dat ik mijn ervaringen heb gedeeld. In onderstaande blog sta ik stil staan bij het vierde niveau van de Pyramide van Lencioni. Als organisatie- veranderaar sta je niet dagelijks voor de uitdaging wat de impact van het ontbreken van verantwoordelijkheid echt betekent. Desondanks raakt het elk team in de groei naar echte mooie resultaten. Door gebrek aan lage standaarden of minder betrokkenheid in de samenwerking zal men steeds minder de eigen verantwoordelijkheid nemen, waardoor verbinding tussen teamleden en resultaten van het team als geheel onder druk komen te staan. Zelf kies ik liever voor de term engagement tussen de teamleden. Verder geef ik een aantal tips hoe je eigenaarschap en verantwoordelijkheid kan stimuleren.

YOWYO! mindset

Zonder engagement kunnen wij samen mooie plannen bedenken, maar die zullen nooit vanzelfsprekend leiden tot de juiste Mindset. Om ‘bewust richting te geven aan het gewenste gedrag’ is het noodzakelijk dat je weet waardoor het gedrag bepaald wordt. Daarom is het van belang dat je als teamlid ook inzicht krijgt in je eigen persoonlijke gedrag binnen de groep en dat van je andere collega teamleden.

In mijn teams ga ik graag continu in gesprek met elkaar. Afhankelijk van de status van het team geef ik de groepsgesprekken of de ‘een op een’ gesprekken met de teamleden voorrang. Ik vind het belangrijk om samen te bepalen welke Mindset het beste past binnen het team (op het gebied van samenwerking) en daarmee de gestelde doelen. Binnen mijn organisatie (Lagant Agile Business Builders) onderkennen wij drie fases in de Mindset ontwikkeling op het gebied van verantwoordelijkheid/eigenaarschap. Het hoogste niveau noemen wij de YowYo mindset.  Binnen mijn teams wil ik graag dat elk teamlid een bepaalde mate van betrokkenheid laat zien en voelt. Daarmee dan ook deel- verantwoordelijkheid laat zien. Het gaat niet alleen om het signaleren van mogelijke issues maar ook Ownership nemen. Namelijk het (doen) oplossen van de problemen. Als teamlid zorg jij ervoor dat het issue onder de aandacht wordt gebracht en ook wordt opgelost door jou of door de juiste persoon binnen de organisatie.

Lagant Verandergids Blauwe Nacht Schermafbeelding pJrPAKyn@2x scaled 1

Richting geven aan gedrag

Bij een goede communicatie met je familie, vrienden of collega’s is het ook bepalend in de omgang dat er sprake is van eigen verantwoordelijkheid voor het hebben van een goede relatie. Iedereen heeft zijn eigen communicatie- patronen en kan soms hierin vastlopen. Dan is het goed om niet alleen te werken aan je vaardigheden, maar ook bewust te worden van het proces, erachter. Engagement, ontstaat wanneer er wordt gewerkt vanuit de waarden en de doelen van de organisatie gecombineerd wordt met persoonlijke- en team ambities (talenten, drijfveren, focus). Bijdragen aan de resultaten van de organisatie vanuit intrinsieke motivatie is het meest krachtig bij het nemen van jouw deel verantwoordelijkheid in het team. Ik gebruik meestal het ijsbergmodel. Deze symboliseert een ijsberg met een klein topje en grootste deel onder de waterlinie. Boven de waterlinie is gedrag zichtbaar maar een groot deel van het gedrag, is niet meteen zichtbaar. In de samenwerking worden vaak kennis, vaardigheden en gedragskenmerken onder de waterlijn gestuurd. Onder de waterlijn heb je te maken met zelfbeeld, principes, motivatie, persoonlijk drijfveren, waarden en normen. Het grootste deel van ons gedrag is niet zonder meer zichtbaar.  Er is focus en transparantie en vertrouwen nodig bij het richting geven aan het nieuwe gedrag. Ik ben van mening dat we niet alleen moeten praten over de ontwikkeling van de juiste Mindset en persoonlijke drijfveren maar ook van de juiste waarden en normen. De laatstgenoemde eigenschappen onder de waterlijn zijn lastig te veranderen en bepalen voor een groot deel hoeveel energie het kost om gedrag te beïnvloeden en verder te ontwikkelen. Het is zo dat hoe dieper ik weet door te dringen in de ijsberg, hoe duurzamer de veranderingen in de personen in een team en daarmee het gewenste gedrag zullen laten zien. Uiteindelijk moeten wij samen een route volgen die leidt tot blootstelling van de onderkant van de ijsberg.

Verantwoordelijkheid

Hoe zorgt een team dat alle leden hun eigen verantwoordelijk nemen, wanneer nodig? Met andere woorden hoe kunnen we voorkomen dat deze frustratie zich manifesteert? De vijand van verantwoordelijkheid is dubbelzinnigheid en gebrek aan standaarden. Besteedt aandacht aan het maken, uitvoeren van teamplannen en het afgesproken gedrag. Dat maakt het bij herhaling onmogelijk deze te blijven negeren. Blijf echt in gesprek met elkaar. Stop de trend, over elkaar praten.

Tips

  1. Plan een reeks korte gestructureerde voortgangsbesprekingen in het teamverband of ook een op een. Ervaringen binnen de teams of organisaties laten steeds weer hetzelfde zien, namelijk geef als veranderaar of teamleider zelf het goede voorbeeld.
  2. Laat het team ervaren wat jij als coach/teamleider ziet als, eigenaarschap.
  3. Creëer een vorm in de samenwerking waarbij feedback geven laagdrempelig is.
  4. Vraag om feedback en geef feedback ook als het schuurt en creëer structuur. Teamleden leren om elkaar te helpen door vaker samen te overleggen of zelf te bepalen wie wat nodig heeft i.h.k. van het behalen van de doelstellingen en genereren van de juiste maatstaven.  Het team bepaalt hoe waarde wordt toegevoegd.

Tot slot

Teamleden kunnen nog zo geconcentreerd zijn en gedreven zijn in hun werk maar als ze niet samen (van ik naar wij bewegen) achter het overeengekomen plan staan. Of zich niet durven uit te spreken over een ongewenste situatie en zal dit leiden tot schadelijke gedragingen ertoe leiden dat men het teambelang schaadt. Eigenverantwoordelijk is een groot goed! In een team waar dit gebeurt op een efficiënte of consequente wijze eerder sprake zijn van; veel vertrouwen, weinig wrok tussen teamleden, geen middelmatigheid, halen v/d deadlines en leunen (minder) op de teamleider of leidinggevende.

Ik nodig je van harte uit om te reageren of delen van mijn post met anderen in jouw eigen netwerk. Daarnaast geef ik workshops rondom leiderschap en team performance.

Kijk eens op https://agilebusinessbuilders.nl/ voor meer informatie of neem persoonlijk contact op met mij via [email protected].

Door Stanley Markiet

Mijn passie en talent ligt op het gebied van vernieuwen, verbinden en verankeren. Ik vind het geweldig om 'de' spiegel voor te houden op alle lagen binnen de organisatie. Het komt neer op toepassen v/e combinatie van (beproefde) intuïtie, ervaring, harde en zachte kant van organisatieveranderingen. Ik ben in staat om te zien wat de meeste mensen niet zien. Ik verbind dmv positieve energie, heb oog voor mensen (teams) en weet ze mee te krijgen in de gewenste verandering van de organisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maandelijks inspirerende tips en informatie ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand inspirerende tips en handige informatie.
Nieuwsbrief Footer

Lagant partners

Het is onze missie om klanten te helpen hun veranderambities waar te maken.

Stationsplein 26
3818 LE Amersfoort

Onze locatie in Amersfoort ligt pal tegenover de hoofdingang van het NS-station en is dus eenvoudig per openbaar vervoer bereikbaar.
Kom je met de auto, dan kun je het beste parkeren in de Q-Park P+R Barchman Wuytierslaan op circa 5 minuten loopafstand van ons kantoor.

[email protected]+31 (0)41 322 4106
8.8
 180 beoordelingen
Van AetsveldSLIM-subsidieregelingVerandergidsIPMA CompactPRINCE2 Compact
Deze website draait op 100% duurzame energie, gewonnen uit kooldioxidevrije en milieuvriendelijke waterkracht.
© 1991-2024 Lagant | Alle rechten voorbehouden |